Η Θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού και o Κίνδυνος της Οστεοπόρωσης

Ξενοφών Ξενάκης, MD, PhD - Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Χειρουργός Μαστού - Ειδικός Μαστολόγος

Τι είναι η Οστεοπόρωση ;
Η οστεοπόρωση είναι η πάθηση κατά την οποια παρατηρείται μείωση της πυκνότητας και της ποιότητας των οστών, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Καθώς μειώνεται ανθεκτικότητα και ελαστικότητα τους, εμφανίζεται και ο κίνδυνος του κατάγματος. Τα συνηθισμένα σημεία κατάγματος είναι ο καρπός, το ισχίο και η σπονδυλική στήλη. Όταν διαπιστώνεται οστεοπόρωση χρήζει άμεση φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Πως γίνεται η διάγνωση ;
Σήμερα η διάγνωση γίνεται με την μέτρηση της οστικής πυκνότητας, με την εξέταση DEXA. Η εξέταση είναι γρήγορη, χωρίς πόνο και με ελάχιστη έκθεση σε ακτινοβολία.
Τι προκαλεί την οστεοπόρωση ;
Μετά την ηλικία των 35 ετών, η απώλεια οστικής μάζας αυξάνεται στο πλαίσιο της γήρανσης και προοδευτικά οδηγεί στην οστεοπόρωση. Σχεδόν το 50% του πληθυσμού άνω των 75 ετών παρουσιάζει οστεοπόρωση.
Στις γυναίκες τα οιστρογόνα, τα οποια παράγονται από τις ωοθήκες από την εμμηναρχή έως την εμμηνόπαυση, διατηρούν την οστική πυκνότητα. Μετά την εμμηνόπαυση και την πτώση των ορμονών δεν έχουμε αυτή την προστατευτική δράση, οπότε μειώνεται και η πυκνότητα των οστών.
Η οστεοπόρωση προσβάλει 1 στις 2 γυναίκες και 1 στους 5 άντρες μετά την ηλικία των 50 ετών.

Οι Παράγοντες Κίνδυνου της Οστεοπόρωσης περιλαμβάνουν :
Το φύλο
Η αύξηση της ηλικίας
Η εμμηνόπαυση
Το οικογενειακή προδιάθεση
Ο περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης
Η αυξημένη κατανάλωσης κρεάτων
Η αυξημένη κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών
Η αυξημένη κατανάλωσης καφές, τσάι
Η μακροχρόνια κορτικοθεραπεία
Το κάπνισμα
Η διατροφή με μειωμένο περιεχόμενο ασβεστίου
Το μειωμένο σωματικό βάρος

Η θεραπεία του καρκίνου μαστού και οστική πυκνότητα
Όταν οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, μπορούν να εχουν και αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν οστεοπόρωση. Οι θεραπείες όπως, η χημειοθεραπεία και η φαρμακευτική ή χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών μπορεί να προκαλέσουν πρώιμη εμμηνόπαυση, με συνέπεια, την ραγδαία και σημαντική μείωση της οστικής πυκνότητας.
Οι μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορούν να εχουν αυξημένο κίνδυνο λόγο της ορμονοθεραπείας στην οποια υποβάλλονται για τον Καρκίνο του Μαστού.
Οι αναστολείς αρωματάσης περιλαμβάνουν αναστροζόλη, λετροζόλη και εξεμεστάνη οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του καρκίνου μαστού σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Τα φάρμακα αυτά μειώνουν τα οιστρογόνα και μπορούν να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση. Ο κίνδυνος για απόκτηση οστεοπόρωσης συσχετίζεται με την κατάσταση των οστών πριν από τον καρκίνο του μαστού.
Η ταμοξιφαίνη έχει διαφορετική δράση από τους αναστολείς της αρωματάσης, και σε γενικές γραμμές έχει ευνοϊκή δράση ως προς τα οστά.

Εκτίμηση κίνδυνου της οστεοπόρωσης

Σήμερα οι γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε θεραπεία για τον Καρκίνο του Μαστού θα πρέπει να παρακολουθούνται από ειδικά εξειδικευμένη ομάδα, η οποια θα αποτελείται από γιατρούς και ειδικούς διαφορών ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, η μονάδα μαστού ( «Breast Unit» ή «Κέντρο Μαστού») αποτελείται από χειρουργό ογκολόγο μαστού, ειδικό ακτινοδιαγνώστη μαστού, παθολόγο ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, ψυχολόγο, και ειδικό διατροφολόγο.
Για την αξιολόγηση του κίνδυνου της οστεοπόρωσης η ομάδα μαστού μπορεί να συνιστά μέτρηση της οστικής πυκνότητας πριν την έναρξη της θεραπείας. Επίσης, εάν λαμβάνονται αναστολείς αρωματάσης, τότε συνιστάται ο έλεγχος της οστικής πυκνότητας κατά την διάρκεια της θεραπείας. Και τέλος, εάν η ασθενής έχει δυο ή περισσότερους παράγοντες κίνδυνου, τότε, μπορεί να εφαρμοστεί θεραπεία για την ενίσχυση των οστών.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μπορούμε να τροποποιήσουμε τον τρόπο ζωής μας, έτσι ώστε να μην έχουμε μειωμένη οστική πυκνότητα με τους ακόλουθους απλούς και φυσικούς τρόπους :

Ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, με φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά κλπ.
Διακοπή καπνίσματος
Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ
Τακτική φυσική άσκηση

Ξενοφών Ξενάκης, MD, PhD
Χειρουργός Μαστού, Ειδικός Μαστολόγος
Διευθυντής Κέντρου Μαστού Ιάσω General Hospital
e mail. drxenakisx@gmail.com
www.mastologikocentro.gr
2106502000 – 2109968965 – 6972556556

top