Ψυχολογική υποστήριξη

Είναι πραγματικά κρίσιμης σημασιας ο τρόπος με τον οποίο κάθε γυναίκα θα ανταποκριθεί στις ψυχολογικές απαιτήσεις της ασθένειας και στην δοκιμασία της θεραπείας.
Η ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας που μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού είναι κρίσιμη και απαιτούνται τεχνικές που θα βοηθήσουν στην ομαλή σωματική άλλα και ψυχική αντιμετώπιση της ασθενείας.

Η διάγνωση προκαλεί ένα δυνατό σοκ. Ξαφνικά, όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα μετατρέπονται σε αβεβαιότητα. Τα θέματα που μας απασχολούσαν μέχρι εκείνη την στιγμή γίνονται ασήμαντα.

Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου, η μαστεκτομή, η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία και λοιπές θεραπείες είναι εμπειρίες που επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στο σώμα, στην ψυχή και στις σχέσεις της γυναίκας, προκαλώντας αναστάτωση αλλαγή της καθημερινότητας επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων άλλα και σωματική ταλαιπωρία και κοπωση.

Η μόνη επιλογή που περιέχει ελπίδα και ανατροπή είναι η δυναμική και θετική αντιμετώπιση της ασθένειας. Οι γυναίκες που εστιάζουν στην ίαση τους και όχι στην αρρώστια, που δίνουν σημασία στην ζωή και όχι στον θάνατο- ζουν περισσότερο, καλύτερα και έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσουν τον καρκίνο.

Το σύγχρονο μοντέλο υγείας αλλά και διεθνείς έρευνες αποδέχονται την στενή σχέση και αλληλεπίδραση ψυχής-σώματος, επιβεβαιώνοντας ότι το άγχος, τα αρνητικά συναισθήματα και το πεσμένο ηθικό εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το ανίκανο να πολεμήσει τις ασθένειες. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ψυχολογικη υποστήριξη θεωρείται ως ένα απαραίτητο εργαλείο για την επιτυχή αντιμετώπιση της ασθένειας.

Συμπεράσματα ερευνών καταδεικνύουν ότι η θετική ψυχολογία του ασθενή η δυναμική αντιμετώπιση της ασθένειας άλλα και η θετική στάση απέναντι στην ζωή είναι κρίσιμης σημασιας.

Η βίωση θετικών συναισθημάτων είναι δυνατή, ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον, όταν οι άνθρωποι: 

Αναγνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να νιώθουν θετικά συναισθήματα. 
Αναγνωρίζουν τα θετικά συναισθήματα στην καθημερινότητά τους. 
Μαθαίνουν να «γεννούν» θετικά συναισθήματα. 
Γνωρίζουν τον εαυτό τους, τις προσωπικές τους αξίες και πώς να δημιουργούν θετικά συναισθήματα.
Δίνουν νόημα στη ζωή τους.
top